lauantai 10. tammikuuta 2015

Epäonnistunut reissu maneesille


Vinkassa tais tällä kertaa olla niin monta mörköä, että Roi ei uskaltanut mennä sinne...

Olin siis torstaina maneesilla ratsastamassa, vaikka alunperin oli tarkoitus mennä äimiskän junnuestevalkkaan, mutta syystä tai toisesta menin mielummin tuohon lähi maneesille kouluilemaan / menemään puomeja, kun estekäyttöön en saanut maneesia varattua.
Edellisenä päivänä Roi ei toiminut ollenkaan, mutta nyt yllätti positiivisesti, koska oli tosi hyvä ratsastaa. Ratsastin taas suuren osan tunnista ilman jalustimia, sillon saan yleensä paremman tuntuman poniin ja ratsastettua sen avuille.
Elikkä itse ratsastus meni oikein kivasti nyt, siitä on tällä kertaa kooste. Kiitos iskälle kuvauksesta!





Ratsastuksen jälkeen purin varusteet ja loimitin ponin, ja lähdettiin lumisateeseen koittamaan miten poni menee vinkkaan. Omalta tallilta lähdettäessä ei ollut suurempia ongelmia ponin saamisessa koppiin, toki sillon jo sain todeta Lotan puheet todeksi, ettei se poni enää vaan suorilla sinne kävele.
Koitettiin taktiikkaa mitä Lotalle oltiin suositeltu, mutta aina hetken odottamisen jälkeen poni pääsi vasemmalta karkuun, ja muutaman kerran löi turpansakin vinkan seinään tai koitti alkaa hyppimään. Aina vaan yritettiin uudestaan ja uudestaan, kunnes puolen tunnin jälkeen mun hermo rupes pettää. Myös iskä koitti saada ponia koppiin ja auttoi mua kun mä yritin, ja välillä Roi tosi röyhkeesti veti mua eikä kuunnellu yhtään. Se oli vaan päättäny että se ei sinne vinkkaan nyt mene...

Tässä vaiheessa oltiin jo tunti yritetty saada ponia koppiin, eikä oltu edetty mihinkään. Kaks kertaa se oli käynyt jo kokonaan vinkassa, mutta saman tien peruutti sieltä pois ja veti mut mukana. Lopulta saatiin se houkuteltua koppiin heinän avulla, mutta ei ollut sillonkaan kaukana että se olis peruuttanut ulos... Tuossa vaiheessa sai huokasta helpotuksesta, ja kärsivällisyys palkittiin viimein.



poni hikisenä reenin jälkeen

Ettei kuitenkaan näin helpolla oltas päästy, auto ei enää lähtenyt liikkeelle kun viimein saatiin poni vinkkaan, koska lunta oli satanut niin paljon... Seuraavaksi haettiin sitten lapiot ja alettiin kaivamaan reittiä tielle, ja lopulta päästiin lähtemään tallia kohti.
Ehkä sitten ens kerralla paremmin!




Mitä mieltä ootte, kun nyt on alkanut tulla enemmän koosteita postauksiin?
Onko teillä jotain konsteja, millä poni vois mennä paremmin vinkkaan? :)


34 kommenttia:

  1. Voi, kiva, kuulostaa just samalle kun meillä ronin kaa! Se tekee just samanlain, mutta nyt sen saa helposti kyytiin narupäitsien avulla, ja ne on kyllä tosi hyvät lastauksessa kun antavat painetta niskaan. Eli siis jos poni yrittää peruuttaa, annat vaan painetta niin, että painat kättä alas ja pidät sen paineen koko ajan, vedä vähän ja jos poni tulee eteenpäin niin kehu ja paine jatkuu kunnes poni kyydissä. Sitten vaan herkkuja ja kehuja kunnolla ;-) meillä ainakin tepsii, kunhan vaan pysyy rauhallisena :D ihan ku tässä puhuisin jollekki tuntemattomalle xd mut joo, tosi kiva postaus ja kiva kun videoitakin on enemmän! :) ens viikolla sitten junnuihin? :) me tullaan jos vaan tuo poni paranee, tänää kävi hieroja ja oli aikalalla jumissa..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo siis meilläkin on nyt nuo narupäitset ja just tolleen ollaan tehty, mutta poni ei tunnu reagoivan ollenkaan.. Välillä ottaa aina muutaman askeleen, mutta helposti pääsee luikahtaa myös sivuun tai peruuttaa ja vetää mut mukana.
      Mutta joo mennää sinne junnuihin, jos onnistuu! Kiitos paljon Jatta :)

      Poista
    2. - liinojen avulla
      - raipan avulla
      - pään peittäminen
      - ratsastamalla kyytiin
      - vinkan peruutus tallin ovelle ja siitä tallista kyytiin, niin ei pääse livahtamaan karkuun.
      Tämmösiä ollaan kokeiltu varsinkin Ellin kanssa ja tuo suoraa tallin ovelta kyytiin- homma on kyllä paras, jopa elli tulee kiltisti!

      Poista
    3. Joo me ei haluta sillai olla väkivaltasia tai "pakolla pakottaa", mutta toi suoraan tallista meno vois toimia, jos olis mahollisuus suoraan tallin ovelle laittaa koppi, mutta meijän tallilla ei ainakaan oo :-/

      Poista
  2. ootteko testannu laittaa liinoja molemmille puolille lastaussiltaa? Niillä yrittää estää sen pääsyn joka suuntan paitsi eteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lotta on vissiin testannu, ja poni vaan hermostu siitä. Itekkin ehotin sitä, mutta päädyttiin siihen että se ei oo se ihanne ratkasu että pakotetaan se sinne koppiin ahistamalla perästä naruilla..

      Poista
  3. Liinoilla en todellakaan suosittele lastaamaan koska se on hevoselle pakottamista jonka takia hevonen seuraavalla lastauskerralla menee varmasti vielä entistä huonommin koppiin :/ mutta kannattaa kokeilla suitsilla siis silleen että laittaa suitset ja päitset siihen päälle koska sillonhan hevonen on paremmin hallinnassa. Kannattaa myös ihan vaan harjotella tota koppiin menemistä vaikkei olis minnekkään maneesille lähössä. Ja lastattaessa kannattaa olla itellä raippa kädessä ja jos hevonen pysähtyy niin heti pieni hipasu raipalla. Sitten aina kun hevonen ottaa yhenkään askeleen nii heti myödätään riimunnarulla ja vaikka taputus tai sitten ihan herkku. Lastauksessa kannattaa olla kans usempiki ihminen jos on semmonen hevonen kyseessä joka ei mee koppiin. Kaks ihmistä seisoo lastaussillan kummallaki puolella vaikka ihan raipan kanssa ja jos poni yrittää vasemmalle tai oikeelle nii sitte taas kosketus raipalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon neuvoista!
      Tosiaan meillä oli meno matkalla suitsetkin, ehkä se autto kun sillon meni paremmin. Ja joo meillä oli aina sillä toisella puolella minä tai iskä ottamassa vastaan jos yritti sinne tulla, mutta poni tuli päälle jos halus tulla..
      Ja oon melko varma jos roille kokeilis tolleen raipan kans, se lähtis heti peruuttaa ja vetäis mut mukana, koska mää koitin niin pari kertaa siitä sivusta mun kädellä ja heti peruutti tai yritti alkaa hyppimään :/ mutta toivottavasti joku noista toimis!

      Poista
  4. Itse en sanoisi, että liinoilla vienti vinkkaa ois millään tavalla pakotus hevoselle, koska vaikka ne vietäisiin ristiin hevosen takaa niin hevosella on mahdollisuus olla liikkumatta ollenkaan. :) Mutta siis meilläkin on sellainen vähän huono lastattava heppa jonka kanssa käytetään liinoja aina ensin silleen että tehdään ns. kuja kahdesta liinasta. toinen sidotaan toiselle puolelle vinkkaa ja toinen toiselle puolelle. jos ei ole tarvetta niin ei viedä ristiin hevosen takaa niitä. :)
    Mutta eka asia mikä teijän on huomioitava Roita lastatessa on se, että siihen pitää käyttää aikaa aikaa ja aikaa! Ja itse et saa yhtään hermostua, koska silloin se ei ainakaan sinne vinkkaan mene ! :D Toinen juttu mikä on niin et saa katsoa Roita ollenkaan kun kävelet vinkkaan. katot kokoajan meno suuntaan ja et yritä vetää sitä sillä riimulla eteen päin, mutta et anna mennä taakse päinkään. Meillä otetaan nykyään aina ämpäri missä on kauraa mukaan lastaukseen nii johan sujuu paljon paremmin! suosittelen teillekki, että houkuttelette sen sinne vinkkaan kauralla tai muilla rehuilla. :)
    sitten kun olet saanut sen ponin vinkkaan niin syötät sille sitä kauraa ja siinä tilanteessa saat katsoa sitä :D kehut, rapsutat ja annat niitä herkkuja ja tässä kohassa kaiken a ja o on se, että poni kiinnittää vain ja ainoastaan huomion suhun, eikä siihen, että takapuomia laitetaan kiinni. Et anna sen ees vilkaista taaksepäin vaan ainostaan se kiinnittää sen huomion suhun ja niihin kehuihin ja herkkuihin. :)
    Uskon kyllä, että Roi alkaa menemään sinne vinkkaan helpostikkin kuhan muistatte, että se yksikin vinkkaus vaatii aikaa ja siitä pitää saada hevoselle mukava kokemus! :) Ja se oma kärsivällisyys pitää muistaa; yhtään ei kannata hermostua sille hepalle! Myöskin kuskia voi muistuttaa liikenneympyröissä ja käännöksissä, että muistaa ajaa tosi hitaasti ja varoivaisesti, koska jos heppa saa yhdenkään kosketuksen vinkan seinään esim. kyljellään niin voi olla että se heppa ei enää ikinä mene vinkkaan, koska on saanut "laitakammon". Myöskin viikottainen/säännöllinen vinkka harjottelu auttais asiaa varmasti! Roi tarvii vaan aikaa :)

    Toivottavasti tästä oli apua ja nää ohjeet on ihan mun valmentajalta (joka on kouluttautunut ja pätevä ammatissaan). Kerro täällä bloginkin puolella miten nää teijän vinkkaukset onnistuu! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon, näistä on varmasti apua! Tosin aika montaa juttua noista ollaan jo kokeiltukin :) ollaan tehty vinkkareeniä ihan vaan kotona ettei olla menty mihinkään, ja meidänkin saamissa neuvoissa sanottiin että katse kohti vinkkaa kun sinne kävelee ja kun odottaa siellä, pitää koko ajan paineen yllä ja jos poni ottaa askeleen eteenpäin löysää hetkeksi ja taas paine päälle. Tosin tuli huomattua ku kyseessä on kuitenkin paljon itseä isompi eläin, jos se ei sinne halua mennä, se vetää sut mukana...
      Mutta nyt pitää kyllä tosiaan taas alkaa tehä tuota reeniä, ajan ja kärsivällisyyden kanssa, ja ehkä niiden herkkujenkin :D kiitos vielä kommentista!

      Poista
    2. Jos on kahen hebosen koppi kannattaa siirtää sitä keskiseinää jolloin saa siihen enemmän tilaa. Sit ku poni on kyydis siirtää seinän takasi ja laittaa kii normisti. Kannattaa myös se kopin etuosas oleva pikku ovi mist ihmiset kulkee olla auki nii kopoi ei näytä niin pelottavalta. Omalla hepalla toimii

      Poista
    3. Joo ollaan kyllä testattu tuota et siirretään sitä seinää, mm tälläkin kerralla juuri tehtiin niin :-)

      Poista
  5. Kiva postaus ja video :). Mun mielestä nämä videot on kivoja postauksissa!

    VastaaPoista
  6. kiva postaus ja koostevideot on mun mielestä siitä hyviä, et niistä näkee paljon paremmin miten kuvista :)

    VastaaPoista
  7. Ootteko kokeillut lastausapuliinaa ja kun poni ottaa askeleen niin heti paine pois ja narulla ei yhtään painetta missään vaiheessa ettei tuu vetopaniikkia? :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tiiä että ymmärsinkö ihan mitä tarkotat, mutta ei olla vissiinkään koitettu.. Kiitos kommentista (:

      Poista
  8. Ihania ja hienoja kuvia! Mikä kamera sulla on ja mitä objektiivia käytät?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kamera on canonin 600d, putket on 18-55mm ja 55-250mm jota nykyään käytän :)

      Poista
  9. Mulla ja mun hevosella on sama ongelma ton lastauksen kans. Se ei pelkää sitä vinkkaa tai sinne menemistä vaan periaatteessa näyttää vaan mulle keskaria ja on sillai 'en tule'. Aluksi koitettiin ns. "Hyvällä" eli paljon herkkuja ja ei ollenkaan pakottamista, löysällä narulla se tulikin sisään mutta takapuomia laitettaessa peruuttaa hulluna pois. Kisoissakin ollaan aina viimeisiä kisapaikalla lastaamassa 2-3h ollaan kerrankin pakkasessa sitä lastattu.. Nyt sit todettiin et liinoilla vaan joka kerta, molemmille puolille joku liinoihin ja ristiin takapuolen taakse tukemaan ettei peruuta ulos ja lähe viemään. Joka kerta se on alkanut hoksaamaan että ainut suunta on eteen ja alkanut antaa periksi. Myös toi huputus voi olla yks vaihtoehto, pitää olla vaa tarkkana ettei satu mitään kun heppa ei näe. Yks tallilainen käytti vinssausmenetelmää eli liina tai painetta antava (esim se naruriimu) niskan taakse ja kiepauttaa liina etupuomin ympärille muutaman kerran. Sitten alkaa vain pikkuhiljaa vetämään hevosta koppiin ja aina sen myödätessä ja astuessa eteenpäin löysätä ja kehua hirveästi. Itse en oi tuota kokeillut mutta näyttää hänellä ainakin toimivan, parin kerran jälkeen alkoi kävelemään ite koppiin.Siinä tosiaan on hermot tiukilla mutta jos itse menettää hermotse heppa ei varmasti vinkkaan tuu. Kärsivällisyyttä ja vain paljon treeniä, teidän täytyy vaa löytää teille se sopiva keino mennä sinne vinkkaan roille mieluisalla tavalla. Tsemppiä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo siis me ollaan tosiaa ihmetelty miten yhtäkkiä ponille on tullu tollanen 'kammo', mutta se vaan kusettaa. Syksyyn asti se sinne koppiin käveli ihan suorilla, sitten kerran näki kisoissa ponin joka ei menny koppiin, ja samalla kerralla päätti itekki olla menemättä..
      Meijän pitää nyt tosiaan vaa ruveta reenaa tota ja löytää se tapa millä se sinne menee.
      Kiitos paljon kommentista ja vinkeistä! :)

      Poista
    2. Hahah oiskohan kenties roni tämä poni josta roi otti 'mallia' :,D ainaki siellä ankkurilahdella sillon.. x)

      Poista
    3. Mm :D on kyllä jännä jos sen takia ruvennu tekee noin kun näkee toisenki tekevän.. xd

      Poista
    4. ei hevonen "kuseta" ? :D jos se ei mee koppiin, se johtuu siitä että se pelkää tai tietää että kopissa on epämukava olla. oothan muistanu laittaa roille pakkasilla loimen ja korvahupun koppiin? Pakkasilla kylmä tuuli ottaa kovasti korviin, vinkka ja seinät on niinku paperia. joka kolosta ja raosta pääsee tuuli sisään - ja se ei tunnu kivalta ilman lämpimiä "vaatteita". :)

      Poista
    5. Kuule kyllä se vaan kusettaa :D et tiiä tästä tilanteesta muutaku sen, että tällä hetkellä se ei sinne koppiin mene, joten sun on sinäänsä turha sanoa siitä miksi se sitä tekee :) Tunnetaan poni jo sen verran hyvin, että sen näkee siitä pelkääkö se ja hermostuuko se siitä, vai vaan tahalleen testaa ja pelleilee. Välillä eri keinoja kokeillessa huomaa että se hermostuu eikä siksi oo halunnu mennä, mutta yleensä pysähtyy ihan tyynen rauhallisena ja päättää olla liikkumatta ihan vaan pelleilläkseen.
      Ei oo ponilla korvahuppuja, mutta loimi on.

      Poista
  10. Kun sanoit että se oli jo kopissa ja että se veti sinua niin pidä kuri sillä :') läpsäise tai lyö(älä kovaa) sitä niin se tajuaa että tekee väärin. Kun hevonen tekee näin tietää ettei sillä ole ollut kuria, ihan sama pelkääkö se vai ei...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä juurikin niin, sitä rangaistaan väärästä että oppisi ettei niin voi tehdä. Ponin kanssa ei voi ruveta kuitenkaan köyttä vetämään siinä vaiheessa. Ja kyllä tässä reilussa kahdessa vuodessa kun on ponia kouluttanut, on oppinut olemaan topakka ja pitämään kuria... :)

      Poista
  11. Anot näköjään päättäneet tulla pätemään asioista joista ei kukaan tunnu tietävän paskaakaan :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo pikkuhiljaa alkaa ärsyttää nää kommentit, kun meillä on kuitenkin ollut ammattilainen auttamassa tän jutun kans, niin sitten tullaan huutelee et me tehään kaikki väärin.. :D
      Toki on tullu hyviäki vinkkejä, en yleistä!

      Poista
  12. Voinko tehdä sulle bannerin? :) Kiva blogi, ootte loistava pari! :)

    http://monenlaisiaystavia.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo mulle voi lähettää spostiin, merirahikkala@gmail.com
      Kiitos! :)

      Poista
  13. Paljon olet vinkkejä saanut, mutta itse liputan ehdottomasti oman kehon kielen tärkeyttä! Lastaajan täytyy itse olla menossa koppiin, ei lainkaan epävarmana ja katsoa menosuuntaan. On myös tärkeää, etteivät muut töllöttele vieressä, jos joku seisoo lastaussillan vierellä rintamasuunta poniin, niin hän viestii tällöin ponille aivan eri suuntaa kuin lastaaja. Varmasti aika itsestäänselviä neuvoja, mutta monelta nämä unohtuvat sitten lastaustilanteessa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo tuo meillä kyllä toteutuu että vieressä seisoja on poniin päin kun yrittää auttaa jos poni lähtee sivulle päin.. Mutta muuten ollaan tehty juuri noin, vartalo menosuuntaan ja itse ihan menossa koppiin :) kiitos kommentista!

      Poista