sunnuntai 20. maaliskuuta 2016

Epätoivoa ja turhautumistaMeillä on ollut nyt tunnilla kaksi kertaa putkeen koulua, tosin edellisviikon tunnista en tehnyt postausta, koska en saanut kuvaajaa. Silloin menin Gaspacholla ja koko tunti oli lähinnä pelkkää verta, hikeä ja kyyneleitä. Totesin sitten, etten ratsasta enää ikinä kellään muulla kuin Bassella, mutta eipä toiminut meidänkään yhteistyö enää koulupuolella. Olin nytkin koko tunnin todella turhautunut kun mikään tehtävä ei onnistunut, ja vannoin että siihen loppui mun koulutunneilla käynti.

Alkuverkkojen jälkeen aloitettiin käyntitehtävällä, jossa piti säädellä käynnin nopeutta ja pituutta, sekä joka kulmaan tuli tehdä voltti. Basse alkaa aina kiihdyttää vauhtia kun ottaa ohjat tuntumalle, ja sen käynnistä katoaa rytmi ja siitä tulee tosi kova edestä. Bassea on muutenkin tosi vaikea saada asettumaan ja taipumaan, ja kun se edes vähän myötää niskasta, tuntuu että on pakko heittää ohjat menemään koska pienestäkin liikkeestä se pomppaa takaisin ylös. Basse ei siis ollenkaan tukeudu ohjaan, korkeintaan jos pyydän siltä jotain, se puree kuolaimeen ja tekee juuri päinvastoin kuin olen pyytänyt. En vaan kertakaikkiaan osaa ratsastaa sitä tuon paremmin, kun en saa mitään neuvoja mitä kuuluisi tehdä missäkin tilanteessa.

Käyntien jälkeen jatkettiin samaa tehtävää ravissa, ja lopuksi vielä laukassa. Basse häiriintyi muista hevosista tuolla kerralla vielä normaaliakin enemmän, ja heti aluksi meinasi potkaistakin yhtä. Olin itsekin aika hermostunut kun maneesi oli aivan täynnä, ja ties kuinka monesti joku tuli meidän eteen tai itse meinasin laukata jonkun päälle. Myös näyttävät pukkihyppelyt pääsin kokemaan pariinkin kertaan, joka oli kyllä aivan uutta ja odottamatonta Basselta.

Kiitos taas kuvaajille, Ankulle ja Joannalle!


Ravissa ja laukassa on molemmissa vähän sama ongelma Bassen kanssa, sillä on vain yksi vaihde millä kulkea, ja kun pyytää jotain muuta, laukka laskee raville tai ravi käynnille. Ravi ei ole ollenkaan tahdikasta, vaan menee täysin hiihtämiseksi jos sitä yrittää vähänkään lyhentää. Laukassa taas mennään hirveää kyytiä, tai sitten se tippuu raville kun on yrittänyt liikaa koota sitä ja koko paketti lävähtää käsiin. Meillä on tuollaiset ihan perusasiatkin aivan hukassa, ja tuon tunnin tehtävä sattui nyt vaan olemaan ehkä pahin mahdollinen meille, joten välillä jäin vaan tekemään omia juttuja että tasainen, hyvä tempo löytyisi kaikissa askellajeissa. Ei kuitenkaan saatu koko tunnin aikana varmaan ainuttakaan pätkää, mihin olisin ollut tyytyväinen, ja selkään meno tuntui aivan yhtä kauhealta kuin miltä se näyttääkin, tai pahemmaltakin. On ollut tunnin jälkeen parempikin fiilis, kuin tuon tunnin jälkeen...Kylläpäs on poni hienosti asettunut sisällepäin...♥ :D
En hirveästi tykkää tehdä postauksia tosi huonosti menneistä tunneista, tuntuu että vaan valittaa ja koko postaus on kirjoitettu tosi negatiiviseen sävyyn. Mutta tällänen tää harrastus on, joskus vaan mikään ei onnistu eikä sitä kannata alkaa peittelemään. Ei tietenkään voi olettaakaan että aina menisi hyvin, mutta jos joutuu aina tulemaan huonoilla fiiliksillä pois tunnilta, niin kyllä itse kutakin alkaisi varmasti jo ärsyttää. Ongelmahan on siinä, että en vaan tiedä miten mun kuuluisi ratsastaa, että esimerkiksi vaikka juuri Basse tekisi mitä siltä haen, tai edes rentoutuisi vähän. Juuri tuo mua varmaan ärsyttää eniten, kun tietää miten ponin kuuluisi kulkea, mutta ei saa ratsastettua sitä niin..

Muistakaahan kommentoidessa esittää asianne asiallisesti, otan kuitenkin mielellään kommenttia ja teidän mietteitänne vastaan. Palaillaan taas kunhan koulukiireiden keskeltä ehdin koneen ääreen, moikka!

32 kommenttia:

 1. Minäkin tiedän miltä tuntuu kun mikään ei onnistu... Menin kerran minun toisella suosikilla ja se ei nostanut edes laukkaa, toinen kerta oli ihanalla ponilla joka vain ryntäsi koko tunnin. Minusta postaus oli hyvä vaikka oli vähän vihaisesti kirjoitettu:). Vaikken ole ennen mitään kertonut postauksistasi olen pitänyt susta jo tosi kauan, erityisesti Elli, Prillan ja Basse on minun suosikkeja:D

  VastaaPoista
 2. Näkee videosta heti, että maneesissa tosi paljon porukkaa yhtä aikaa.. Mun silmään teijän meno näyttää jälleen kyllä tosi tasaiselta ja mukavalta, ootte hienoja! Paremmin sit enskerralla, tsemppiä :)♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon taas ihanasta kommentista Sara, kiva kun jaksat aina kommentoida! ❤️

   Poista
 3. Toi on ärsyttävää, kun ei mee hyvin, mutta ei aina voi mennä.:)
  Toivottavasti ens kerta menee hyvin!

  VastaaPoista
 4. oulunsalo on kyl hirvee paikka, en ihmettele et ratsut ei toimi.. jos kaikki juoksee 5-6 tuntia päivässä (mitä ht.netist oon lukenu).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oulunsalossa huolehitaan kyllä just tosi hyvin siitä, että hevoset ei mene liikaa tunteja. Mun tietääkseen menee päivässä korkeintaan 3h. Ei ehkä kannata luottaa sellaseen tietoon mitä saat ht.netistä..

   Poista
 5. Mun mielestä sun ratsastus näyttää tosi siistiltä ja tasaiselta, vaikka Basse kieltämättä vaikuttaa jännittyneeltä. Mutta aina ei voi onnistua, ensi kerralla sitten paremmin :)

  Tuo on kyllä ärsyttävää, kun ei saa eläintä toimimaan niin kuin haluaa, sitten itsekin turhautuu eikä homma sitten varsinkaan enää suju.. Yhteinen kieli helpottaisi huomattavasti elämää eläinten kanssa :p Mutta tuli tuosta mieleen, että eikö teidän ratsastuksenopettaja sitten neuvo sua, että miten saisit Bassen toimimaan oikein?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi miten ihana kommentti, totta kyllä! Ja siis oulunsalossa on kaks pääopettajaa, toinen pitää meille yleensä koulutunnit ja toinen este. En itse saa niin paljon irti tän tunneista joka pitää koulua, koska kerrotaan vaan mitä pitää tehdä, ei kerrota miten. Ja tietysti ku on noin monta ratsukkoa, niin ei jokaista kerkeä mitenkään neuvoa kokoajan. Pitäisi varmaan ottaa yksityistunteja että oppisin vielä joskus koulutunneillakin jotakin :D mutta siis kiitos paljon sulle! (:

   Poista
 6. Tiiän ton tunteen, kun mikään ei oikeen onnistu... Mutta uusiin haasteisiin yhä suuremmalla tarmolla vaan, ensi kerralla paremmin ❤

  VastaaPoista
 7. Voi tiiäkkö mullakin oli ihan samanlaiset fiilikset tunnin aikana ja sen jälkeen! Mikään ei vaan onnistunu ja teki vaan mieli luovuttaa :D No jospa me tästä päästään seuraavalla kerralla hyppelemään niin saattais sujua vähän paremmin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha joo :D & niimpä, kiitos kommentista tiitu! (:

   Poista
 8. Se on kyllä niin raivostuttavaa silloin, kun tietää tasantarkkaan sen fiiliksen, että miten sen ponin kuuluis toimia ja siinä ei onnistu :D

  VastaaPoista
 9. Jos saan antaa vinkkiä nii kannattaa kokeilla sillee et jos Basse ei suostu tulla ohjan perään eikä asettua yhtään vaa jää tasapaksuks patukaks nii koittaisit tehä nii et taputat ulko-ohjalla paljon. Tavallaa syöttäisit sitä ohjaa ja sit asettelisit paljon sisälle, siis ihan yli taivutuksenki nii et pää on kääntyneenä ihan ympyrän keskelle ja taputat ulkoonta et se myötäis niskasta enemmän. Ensin ei varmasti onnistu mut ku ei heti anna periks ja antaa bassenki vertyä omassa rauhassa nii varmasti auttaa. Sit ku sen saa rennoks sisäohjasta nii alkaa sit ottaa pikkuhiljaa ulko-ohjaa tuntumalle ja asettelee vaikka ulospäin taas ihan kunnon taivutuksella ja samalla kattoo et lavat ei karkaa ulos. Ja jos se jää kovaks edellee suusta nii sit vaa kannattaa kokeilla et asettelet puol ympyrää sisälle ja taputtelet ulkoonta ja puol ympyrää asettelet ulos ja taputtelet sisältä:D siihen tarvii oikeesti kärsivällisyyttä ja sun pitää oikeesti asetella ihan kunnolla, nii et sen hepan pää on oikeesti sinne ympyrän keskikohtaa päin. Hevosen pitää taipua myös sivuttais suunnassa ja sillä saat hyvin sen sieltä niskasta taipumaa. Ei myöskää kannata nostaa kättä ylös ku asettaa vaa mielummin vaikka vähän johdat kädellä et saat sen pään sivulle. Ja muista et Basse on luultavasti saanu nyt aika pitkää liikkuu tollee nii siltä ei voi vaatia et heti kulkis nätisti! Huhhuh tulipa pitkä....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ulko ohjan tuki on se tärkein, ei missää nimessä sitä löysäks!!

   Poista
  2. Vähän kuulosti mustakin hassulta, koska multa just usein unohtuu toi ulko ohjan tuki ja sillon menosta ei ainakaan tuu mitään :D Mut oon kyllä bassen kans yrittäny tehä tosi reiluja taivutuksia ja liiotellakin sitä asetusta, ja se on jossain tilanteissa auttanutki. Ja joo totta kyllä tuo, pitäs muistaa ettei odota ja pyydä ponilta liikoja heti!

   Poista
  3. Jep se on totta et ulko ohja on kaikista tärkein mut jossain tilanteissa pitää osaa lukee hevosta ja jos on tarve nii sen voi antaa löysäks:D tai siis nii on ainaki mun valmentajat sanonu

   Poista
 10. Kannattaa varmaan kysyä ihan suoraan opettajalta neuvoa, sitä vartenhan ne siellä ovat:) varsinkin jos teillä on tapana antaa loppupalautetta niin siinä on helppo kertoa omat fiilikset. Tai jos siellä järjestetään jotain valmennuksia pienemmällä ryhmällä, niistä ainakin vois olla apua. Toi on kyllä tosi ärsyttävää jos on monta hevosta tunnilla ja vielä kun itsellä on vaikeampi ratsu, tiiän tunteen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, pienemmän ryhmän tunnista / yksäristä ois varmasti apua! Ja kiitos paljon kommentista! :-)

   Poista
 11. Tiedän ton tunteen)):menin ihan vasta koulutunnin Bassella ja sama tehtävä se ei onnistunut yhtään vaikka kuinka opettaja neuvoi… Kannattaa varmaan toivoa jotain heppaa jolla voisi olla helpompi saada esim. Koottua((; Olet vissiin kerram mennyt Elarilla niin kannattaisi sitä ehkä kokeilla…:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo toivoinki just ens tunnille myös elaria :D mutta kiitos kommentista!

   Poista
 12. No sithän hyvä ei tuntuis enää kivalt, jos aina menis hyvin. Oo ilone jos joskus menee huonosti, koska silloin kans opit vierheistä. Ja Basse on tosi söpö hepo:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo mun pitäs varmaa oppia ajattelee noi, ku nyt vaa hermostun heti jos ei onnistu enkä jaksa ees yrittää.. :D ja niin se on (:

   Poista
 13. Mää ajattelin ennen täysin samalla tavalla eli jos ratsastus ei tuntunut ja näyttänyt hyvältä niin ajattelin automaattisesti että se meni huonosti. Mun nykyinen valmentaja sitte kertoi mulle sellaisen asian, joka pelasti mut siltä epätoivolta koska olin ihan luovuttamis pisteessä "huonojen" tuntien jälkeen. Niinkuin monet ratsastuskoulu hepat, myös basse on tottunut kulkemaan pää ylhäällä takapää epäaktiivisena ja muutenkin hieman jännittyneenä, tämän vuoksi kun pyydät sitä menemään siihen rentoutuneeseen ja oikeaan asentoon ei se siihen pysty koska sitä ei siltä vaadita kuin todella harvoin! Eli teet kaiken oikein ja ratsutat bassea ja viet sitä eteenpäin kun vaan jatkat samaan malliin ja pyydät sitä samaa asiaa vaikka tuntuu että se ei toimisi mutta i promise seuraavana päivänä tuon asian pyytäminen on sille puolet helpompaa!
  Ainoa "korjattava" asia minkö huomasin niin olisi että voisit ratsastaa bassea enemmän takaa eteen ja takapäätä aktiivisemmaksi, mutta se on monesti vaikeaa jos on paljon porukkaa yhtäaikaa ratsastamassa :D ja koska bassella ei hirveästi ole niitä lihaksia kantamaan koottua liikettä lyhyellä askeleella niin vauhti luultavasti koventuisi ensin ja pikku hiljaa tunti tunnilta vauhtia saataisiin hiljennettyä kun oikeisiin paikkoihin tulisi lihaksia :)
  Ja tästä poatauksesta niin tämmöiset on ihan mahtavia että näkee myös sen kääntöpuolen ja ettei kaikki ole aina ihanaa ja suju täydellisesti vaan välillä tuntuu ettei mikään vaan onnistu! Nytten vaan treeniä treenin perään nii eiköhän se siitä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi miten pitkän kommentin jaksoit kirjottaa, kiitos paljon! Mutta joo niimpä, pitää vaa olla kärsivällinen ja pikkuhiljaa meno alkaa varmasti parantua. Mun pitäs vaa oppia olla olematta liian ankara itelle ja ponille, nii treenaaminenki ois vähä miellekkäämpää ku ei hermostuis heti, vaikka ei onnistuiskaa just niinku haluais :D mutta jep, nyt vaan treeniä lisää, kiitos vielä kommentista! (:

   Poista
  2. Joo mulla on toi sama ongelma mun tuntsarin kanssa että kun se on vaikea niin en tiedä miten saisin ratsastettua sitä paremmaksi, enkä oikein saa neuvoja/ en ymmärrä mitä niillä tarkoitetaan. Mun Tuntsari on kans sillee et tosi vaikea ratsastaa alas ja pyöreäksi,mutta pikku hiljaa;)

   Poista
  3. Niimpä, eiköhä se siitä ajan kans! (:

   Poista
 14. Basse on myynnissää!!Sun on pakko ostaa se!

  VastaaPoista